Margaux Tjoeng Journalist – Oceaan correspondent

Margaux Tjoeng
Zzp’ers in paniek over zelfstandigenwet – Reporter Radio 1

Zzp’ers in paniek over zelfstandigenwet. Terecht of valt het mee? – Reporter Radio1 maart 2016

Afgelopen weken was er paniek bij zzp’ers en opdrachtgevers. De VAR gaat verdwijnen! De VAR-wuo, verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming was een papiertje dat diende als een soort zelfstandige vergunning. Het is vooral geliefd onder opdrachtgevers. De zzp’er verklaart daarmee zelf alle premies af te dragen. Wat fijn is voor zijn opdrachtgever, want daarmee is hij gevrijwaard van alle fiscale lasten. 

Per 1 mei gaat de nieuwe wet DBA, deregulering beoordeling arbeidsrelatie, in. De belangrijkste verandering is dat niet alleen de opdrachtnemer, maar ook opdrachtgever verantwoordelijk wordt. In de zogenoemde modelovereenkomsten leggen beide partijen onderlinge afspraken vast.

De nieuwe wet lag meteen onder vuur. Er is nog veel onduidelijkheid en daardoor maken zelfstandigen zich zorgen. Bijna 28.000 zzp’ers tekenden een petitie. Ze zijn bang dat het werken met de modelovereenkomsten hun samenwerking met opdrachtgevers belemmert en een administratieve rompslomp wordt. Wordt de modelovereenkomst de nieuwe excuusbrief voor werkgevers? We vroegen opdrachtgevers en zzp’ers in de zorg, de bouw en de media hoe zij er overdenken.

In de uitzending: Kees Kraaijeveld,oprichter De Argumentenfabriek

Besluister hier de hele uitzending terug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen zoeken op thema