Margaux Tjoeng Journalist – Oceaan correspondent

Publicaties

De irrationele schoonheid van een stem hebben – Joop.nl maart 2017

RyanSandes

Zo’n 7 jaar geleden werkte ik een tijd als nieuws- en opiniejournalist. Bij Joop probeerden we met een team van 5 mensen en tientallen opiniemakers dagelijks bijna 24/7 duiding te geven aan alle markante gebeurtenissen in de Nederlandse politiek, de bizarre verschuivingen in de wereld en ook waren we dagelijks getuige van de afgrijselijke monsterlijkheid in het Midden-Oosten.

We zaten middenin de afbraak van de verzorgingsstaat. Er was een financiële crisis aan de gang, we waren boos op de Grieken en ook een beetje op de Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Landen waar we nu overigens weer vrede mee hebben gesloten en er veelvuldig op vakantie gaan. Dan huren we een AirBnB’tje van die lieve gastvrije mensen die uit armoede nu maar hun huizen aan ons verhuren omdat hun regering het voor ze heeft verprutst en de EU-top ‘no mercy’ toont. Huisjes verhuren doen we nu overigens zelf ook bij de vleet in Amsterdam. In het zuiden van Europa zeggen ze wel eens ‘als toerisme nog het enige is dat je verkoopt, dan moet je jezelf afvragen welke waarde je nog wilt behouden’.

BP & Fukushima
Ook waren er natuurrampen met de mens direct en indirect als schuldige. Is het niet door klimaatopwarming, dan gebeurde er wel iets anders ongelofelijks. In Japan lekte radio-actief water in zee en in Amerika vloeiden miljoenen olievaten via de Golf van Mexico de Atlantische Oceaan in. BP liet een soort zeep gebruiken om de troep op te ruimen, maar die aanpak bleek achteraf zelfs nog meer schade aan te richten. En wat precies de gevolgen zijn van de kernramp bij Fukushima? We weten het eigenlijk nog steeds niet…

Lees verder…


 

De race tegen de vallende sinaasappelsMST feb 2017

1_RaceLongo_SantoTirso

Sinds kort check ik de Europese trailkalender als ik vrienden in Europa bezoek. Als je daar namelijk goed op kijkt, ontdek je dat je bijna ieder weekend wel ergens een trail kunt lopen. En wat doe je als je zoals ik in de stad woont en van natuur houdt? Dan boek je geen stedentripjes maar natuurparktripjes. In dit geval gaf ik me op voor de 28km van de STUT – Santo Thyrso Ultra Trilhos.

Zo belandde ik op een zaterdagavond begin februari in een cervejeria bij het station van Porto. Cervejeria’s zijn een soort Portugese buurtkroegjes waar vrouwen de broek aan hebben en mannen SuperBock drinken, loten krassen en de Primeira Liga Portuguesa volgen. In Nederland zou ik er niet zo snel binnenlopen omdat er vaak alleen wordt gezopen, maar hier in Portugal kun je er mee-eten met de lokale pot. ‘Bom noite!’ De meeste mannen blijven stoïcijns naar het groene televisiescherm staren wanneer ik binnenstap. Ik kan ze zelfs niet betrappen op het wisselen van subtiele blikken en straks vast ook niet, verwacht ik. Ze zullen hooguit vertederend naar me kijken als ik hun eten eet.

Francesina
Zonder gêne bestel ik een ‘francesina’, ook wel bekend als Porto’s prehistorische hamburger. ‘Of ik het wel zeker weet?’, vraagt de serveerster? Zeker wel! Met een stevige tocht in het vooruitzicht mag er best wat in. ‘Não faz mal!’, zeg ik, oftewel; Geen probleem! Een brede glimlach verschijnt op haar gezicht en ze verdwijnt naar de keuken. Nog geen 6 minuten later staat hij er: Vier laagjes verschillende soorten vlees tussen twee witte boterhammen die doordrenkt zijn met biersaus met daarbovenop gesmolten kaas en frietjes aan de rand. De eerste happen zijn fantastisch, maar dan zit ik al snel lachend aan tafel met mijn guilty pleasure. Hoeveel vlees kun je op een broodje doen? Ik geloof dat ik voor de rest van het jaar genezen ben. Ik kijk nog wat voetbal met de mannen en daarna is het tijd om met de trein naar Santo Tirso te vertrekken.

Lees verder…


Gemeenten pikken prijsverhoging ICT-leverancier niet langer – Reporter Radio 1 feb 2017

RRNiels                                                                 Klik op de foto om naar de uitzending te gaan…

Gemeenten worden gegijzeld door de softwareboer. Dat bleek anderhalf jaar terug uit een enquête die Reporter Radio in samenwerking met NRC Handelsblad hield onder Nederlandse gemeenten. Deskundigen schatten toen in dat er honderden miljoenen per jaar worden verspeeld aan ICT-systemen die niet up to date zijn en dat de digitale dienstverlening aan de burger achter blijft.

Uit de gesprekken met ambtenaren, experts en interne documenten kwam een beeld naar voren van een disfunctionele markt waarbij niet de klant, maar de leverancier koning is. Dat komt door een ongezonde verhouding in de gemeentelijke ICT-markt die vooral wordt beheerst door twee leveranciers die extreem hoge kosten eisen voor aanpassingen en koppelingen.

Lees verder…


Migratie en Europa: de dilemma’s van het politieke midden – Reporter Radio1 jan 2017

Met welke standpunten over de gevoelige thema’s migratie en Europa gaan politieke partijen de campagnestrijd in? En vooral: met welke standpunten schuiven zij straks aan bij eventuele onderhandelingen voor een nieuw kabinet?

RRNiels                                                                   Klik op de foto om naar de uitzending te gaan…

Reporter Radio en Reporter 2021 onderzochten samen met Huib Pellikaan, Thomas Jocker en Tom Louwerse, politicologen van de Universiteit Leiden, op welke manier partijen zich dit jaar in hun verkiezingsprogramma’s uitspreken op de onderwerpen waar populistische politici zich de laatste jaren mee profileerden, zoals migratie en de toekomst van de EU. De soms opvallende resultaten leggen we voor aan onder meer hoogleraar politieke communicatie Claes de Vreese van de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder…


Hoe eurosceptisch zijn politieke partijen? – Brandpunt Plus Dec 2016

IMG_8568-1

Hebben politieke partijen meer of minder vertrouwen in Europa? Sinds de verkiezingen van 2012 is het thema Europa getransformeerd van het onopvallende meisje in de klas naar het popmodel waar iedereen wat van moet vinden. Wie geen mening heeft, riskeert uitsluiting van verdere deelname aan het gesprek. En dat terwijl Europa eerder nog te boek stond als een log en ingewikkeld democratisch systeem waarmee je snel de aandacht van de kiezer verliest. Met de nieuwe verkiezingen in aantocht onderzoekt Reporter 2021 in het dossier: Nexit of niet?: Hoe sceptisch zijn politieke partijen nu eigenlijk over Europa?

De afgelopen vier jaar werd de druk op Europa opgevoerd. Niet alleen van binnen uit, maar ook van buiten. De humanitaire crisis en het web van mensensmokkelaars bleek via de EU-Turkije-deal niet zo gemakkelijk te beteugelen. Engeland stapte uit de unie en ook kregen Frankrijk en België te maken met terroristische aanslagen. We zijn benieuwd hoe deze ontwikkelingen het scepsis van partijen over Europa hebben beïnvloed.

In samenwerking met de Universiteit van Leiden onderzoeken we aan de hand van partijprogramma’s hoe eurosceptisch politieke partijen zijn. We willen weten of ze in vergelijking met de vorige verkiezingen van 2012 milder of juist extremer zijn geworden in hun opvattingen. Hoe verhouden ze zich tot elkaar over dit onderwerp? En met welke thema’s hangt hun scepsis samen?

Lees verder…


Kweekzalm met een keurmerk, is dat een goed idee? – OneWorld Sep 2016

shutterstock_135839117

Zeecorrespondent Margaux Tjoeng koopt liever geen vis zonder namen en rugnummers. Liever een pakje kweekzalm uit de supermarkt, met een keurmerk. Is dat eigenlijk een goed idee? – Achtergrond

“Vissie voor mevrouwtje?” De visboer wijst op een grijzige dikkerd die me met open bek aanstaart. “Ik zou voor deze gaan, hoor”, zegt hij over zijn verse zeeduivel. Ik stamel of hij ook iets van kweekvis heeft. “Dat is toch beter?” Een visje uitzoeken bij de visboer vind ik een ingewikkeld proces. Ik ben overgeleverd aan de behulpzame visboer die ik dan maar op zijn blauwe ogen moet vertrouwen. En als de visboer geen zin heeft in lastige vragen, druip ik af naar de supermarkt en haal daar een pakje kweekzalm met een ASCkeurmerk.

Van konijn tot zwijn 

We eten steeds meer vis afkomstig uit de kweekvijver, door profi’s ‘aquacultuur’ genoemd. Ongeveer de helft van de vis die we in Nederland eten, is niet wild, meldt de Nederlandse Vereniging van Viskwekers. De wetenschap gelooft dat kweekvis de toekomst heeft. Omdat de vraag naar vis groeit en er te weinig in het wild zwemt, vertelt Johan Verreth me, professor Aquacultuur en Visserij aan de Wageningen Universiteit. Een geruststellend idee: ik lekkere zeeduivel, de zee een gezond ecosysteem. Maar hoe duurzaam is zo’n visje eigenlijk?

Lees verder…


Met de juiste kleding de plastic soep wegwassen – One World juni 2016

De Plastic Soup Foundation voert campagne tegen microplastics uit kleding

De Plastic Soup Foundation voert campagne tegen microplastics in kleding

Als je een dode zeevogel opensnijdt, is de kans groot dat je plastic in zijn maag aantreft. Deze plastic microvezels zouden zomaar afkomstig kunnen zijn uit jouw fleecetrui of skinny jeans. De Plastic Soup Foundation gaat samen met de wetenschap en kledingindustrie de plasticvervuiling te lijf.

Even snel een wasje draaien, met gemak gooien we zo een trommeltje vol. Onze garderobe bestaat uit steeds meer kunststof materialen, blijkt uit het Life+ Mermaids-onderzoek van de Ocean Clean Wash, een initiatief van de Plastic Soup Foundation (PSF) die de plastificering van oceanen bestrijdt. Zo’n 63 procent van onze kleding is gemaakt van plastics of een mix van katoen en polyester. Een fleecetrui die gemaakt is van PET-plastic bijvoorbeeld, scheidt veel microplastics af.

Plastic van het strand scheppen
Bij het wassen van kunststof kleding slijten miljoenen plastic microvezels, ongeveer een half gevuld jampotje. De vervuiling hangt af van de manier waarop de stoffen zijn geweven, hoe ze verwerkt worden met andere stoffen, of het textiel gekleurd wordt en onder welke omstandigheden de kleding uiteindelijk wordt gewassen. De deeltjes, kleiner dan 5 millimeter, komen via het afvalwater in de oceaan terecht. Daar vormen ze een ernstige bedreiging voor kleine zeedieren zoals vissen, wadpieren, kreeften, stormvogels en zeehonden. In mossels wordt de hoogste concentratie microplastics aangetroffen, gemiddeld 300 stukjes microplastics per mossel, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Gent.

Lees verder…


Burgerwacht op de vissersjacht – One World juni 2016

Wietse van der Werf patrouilleert bij de Eolische eilanden – Photo © Chris Grodotzki / The Black Fish

Hoe bescherm je de eindeloze zeeën en oceanen tegen illegale visserij? Niet alleen met strikte handhaving door autoriteiten, denkt Wietse van der Werf. Met zijn actiegroep The Black Fish leidt hij burgers op tot undercoveragenten die ter land ter zee en in de lucht de handhavingsautoriteiten een handje helpen.

Je gaat met je vissersboot de Middellandse Zee op, gooit een stuk dynamiet in het water en de dode vissen komen vanzelf bovendrijven. Met een volle buit vaar je vervolgens weer terug naar de haven. Hartstikke effectief en lucratief, maar ook hartstikke verboden. Het is een van de voorbeelden van illegale visserij, net als het gebruik van drijfnetten, het vissen op bedreigde diersoorten en de vangst van vissoorten in beschermde gebieden en buiten de daarvoor bestemde seizoenen.

In de Middellandse Zee is 97 procent van de visbestanden overbevist, stelde de Europese Commissie in november 2015. Illegale visvangst en overbevissing tast het complexe ecosysteem van het grootste deel van onze planeet aan. De zeeën en oceanen zijn onze grootste leverancier van zuurstof en bovendien een grote bron van voedsel. 

Een burgerhandje helpen
“

Een burgerhandje helpen
Naar schatting 40 procent van alle vis die in Europa verhandeld wordt, is illegaal gevangen”, zegt Wietse van der Werf (33). Hij volgde een opleiding tot vioobouwer en raakte al op jonge leeftijd betrokken bij verschillende milieubeschermingsacties. Met de maritieme wereld kwam hij in aanraking toen hij als bemanningslid van Sea Shepherd strijdde tegen de illegale walvisvangst. Gaandeweg ontwikkelde hij een visie op hoe je illegale visserij moet bestrijden. “Een onderschat probleem”, meent hij. “Hoewel steeds meer maritieme gebieden zijn beschermd, missen de handhavende autoriteiten mankracht en middelen om de verboden praktijken écht goed te bedwingen.”

Lees verder…


‘Maak 1F vreemdelingen niet statusloos’ – Reporter Radio 1 april 2016

CartoonKrewinkel1F kopie

Bron: Krewinkel

Asielzoekers die de IND verdenkt van misdaden tegen de menselijkheid mag Nederland niet statusloos maken. Dat stelt promovenda Zarif Bahtiyar, Universiteit van Tilburg. In haar proefschrift schrijft ze dat Nederland een oplossing moet bedenken voor de zogenoemde groep in ‘limbo’ verkerende vreemdelingen. Ze zijn illegaal in Nederland maar kunnen ook niet uitgezet worden omdat ze in het land van herkomst te vrezen hebben voor lijf en lede.

Aan de hand van Artikel 1F van het vluchtelingenverdrag kan de IND asielzoekers uit de procedure filteren en uitsluiten van aan status. Daarvoor moeten dan ernstige vermoedens zijn dat er betrokkenheid van de vluchteling was bij mensenrechtenschendingen of oorlogsmisdaden. Vaak blijft een strafvervolging uit vanwege onvoldoende bewijs, maar de vluchteling krijgt intussen geen enkele status en moet het land uit.

Syriërs de nieuwe 1F limbo’ers
Maar niet iedere vluchteling kan worden uitgezet. Syriërs bijvoorbeeld worden allemaal beschermd met artikel 3EVRM van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat betekent dat ze bij terug keer de kans lopen gedood of gemarteld te worden. Maar hun 1F-status zorgt er wel voor dat ze geen enkele status krijgen in Nederland. Ze mogen niet werken, hebben geen rechten op sociale voorzieningen en kunnen vaak in geen enkel ander lidstaat een status krijgen omdat het beruchte 1F-stempel aan hen kleeft. Want wie wil er nu asiel bieden aan een vermeende oorlogsmisdadiger? Zolang de situatie in Syrië onveilig is, kunnen ze niet terug, maar ze mogen ook niet in Nederland blijven.

Lees verder…


Zzp’ers in paniek over zelfstandigenwet. Terecht of valt het mee? – Reporter Radio1 maart 2016

Afgelopen weken was er paniek bij zzp’ers en opdrachtgevers. De VAR gaat verdwijnen! De VAR-wuo, verklaring arbeidsrelatie winst uit onderneming was een papiertje dat diende als een soort zelfstandige vergunning. Het is vooral geliefd onder opdrachtgevers. De zzp’er verklaart daarmee zelf alle premies af te dragen. Wat fijn is voor zijn opdrachtgever, want daarmee is hij gevrijwaard van alle fiscale lasten. 

Per 1 mei gaat de nieuwe wet DBA, deregulering beoordeling arbeidsrelatie, in. De belangrijkste verandering is dat niet alleen de opdrachtnemer, maar ook opdrachtgever verantwoordelijk wordt. In de zogenoemde modelovereenkomsten leggen beide partijen onderlinge afspraken vast.

De nieuwe wet lag meteen onder vuur. Er is nog veel onduidelijkheid en daardoor maken zelfstandigen zich zorgen. Bijna 28.000 zzp’ers tekenden een petitie. Ze zijn bang dat het werken met de modelovereenkomsten hun samenwerking met opdrachtgevers belemmert en een administratieve rompslomp wordt. Wordt de modelovereenkomst de nieuwe excuusbrief voor werkgevers? We vroegen opdrachtgevers en zzp’ers in de zorg, de bouw en de media hoe zij er overdenken.

Lees verder…


Het grote probleem van staatloosheid onder kinderen – Joop.nl dec 2015

Deel III in de serie: Kerst op Lesbos: Syrische kinderen wiens vader is overleden zijn effectief staatloos

‘Family?’ Zodra de boten zijn aangemeerd roepen we families bij elkaar zodat we ze samen naar het opvangkamp kunnen rijden. Je wil na zo’n stressvolle boottocht niet nog meer paniek veroorzaken door families op te splitsen. Maar bij deze boot loopt het wat chaotisch. Hij is aangemeerd in een stijl en rotsachtig gebied. De vluchtelingen moet een flink stuk omhoog klauteren en dat is niet de beste activiteit voor de groep mensen uit de boot, waarin veel vrouwen zitten; oma’s, jonge moeders en zelfs een paar zwangeren. Bovendien blijken veel van hen in shock. Ook enkele mannen staan bibberend en snikkend op de kant. Eén vader is zo van slag dat hij niets anders kan doen dan een sigaret opsteken. Zijn kletsnatte baby laat hij liever bij mij. Hij trekt het gewoon niet, zie ik en moet even bijkomen van de turbulente reis.

De man komt met zijn 10-ledige familie uit Syrië. Vanaf de weg schreeuwt hij naar ze, zodat ze zien dat hij boven is. Wanneer de familie eenmaal in de auto zit, zie ik dat zijn groep vooral bestaat uit meisjes, baby’s en vrouwen. Allemaal familie, maar niet direct begrijp ik. Ik vraag waar de papa’s zijn, maar het lijkt of de vrouwen me niet begrijpen of ze doen alsof ze me niet horen.

Lesborarrival

VN waarschuwt voor staatloosheid onder kinderen
’s Avonds lees ik in The Guardian dat 25 procent van de Syrische vluchtelingenhuishoudens vaderloos is. De vaders zijn vaak omgekomen tijdens de strijd. En dat levert een probleem op voor de jonge Syrische baby’s die onderweg naar Europa zijn of in Europa geboren worden. In Syrië krijgt een baby alleen de Syrische nationaliteit als de vader bekend is. De baby’s komen dus zonder papieren en nationaliteit aan in Europa. Veel alleenstaande Syrische moeders beseffen daarmee niet dat hun kinderen officieel staatloos zijn. Dat komt pas aan het licht wanneer ze na hun legale verblijfsstatus officiële documenten willen aanvragen voor hun kinderen, waardoor ook zij de sociale rechten van het land krijgen. Voor die moeders zit er dus nog een ingewikkelde juridische strijd met de bureaucratie aan te komen.

Lees verder & de rest van de Joop-serie ‘Kerst op Lesbos’…

Reacties zijn gesloten.

Artikelen zoeken op thema